Gotowanie z dziećmi to nie tylko ogromna frajda i radość ale również nauka i przełamanie barier związanych z obawą przed niektórymi grupami żywności. Najlepszy sposób aby zapoznać dzieci z wartościowymi produktami oraz zachęcić do ich spożywania , to nauka poprzez zabawę oraz wspólne gotowanie. Dzisiaj w naszym przedszkolu odbyły sie po raz kolejny w tym roku warsztaty kulinarne prowadzone przez Panią Adelkę. Dzieci samodzielnie wykonywały ciasteczka Halloweenowe " paluchy Baby Jagi" . Nie tylko miały one szansę dotknąć, powąchać, spróbować i obejrzeć z bliska artykuły spożywcze z których zostały wykonane ciasteczka ale także samodzielnie wykonać od podstaw kruche ciastko z którego zostały zrobione.
Paluchy Czarownicy
Składniki
1 żółtko
160 g mąki pszennej
70 g masła
50 g cukru trzcinowego
Łyżeczka ekstraktu z wanilii
Opakowanie migdałów do zrobienia pazurków
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Z ciasta uformować kulę. Zawinąć w folię , włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Ciasto wyjąć z lodówki. Nagrzać piekarnik do 180 ° C. Odrywać niewielkie kawałki cista , formować z nich cieniutkie palce. Migdał moczyć w białku i przykleić do palców. Palce układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20min w 180°C -aż sie zarumienią.
Uwaga STRASZNIE smaczne